به گزارش دفتر روابط عمومی و همکاری های بین الملل، نشست خبری سیف اله ابوترابی سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور با حضور جمعی از اهالی رسانه و با شرکت مشاور رئیس سازمان و مدیر کل حراست، مدیر کلامور اسناد هویتی، مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت، مدیرکل دفتر نوسازی و تحول اداری، مدیرکل دفتر روابط عمومی و همکاری های بین الملل، معاون اداره کل نگهداری و مهندسی عملیات برگزار شد.
سیفالله ابوترابی سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به نام فاطمه به عنوان نام صاحب اولین سند سجلی در کشور و با بیان اینکه در 100 سال اخیر که رویداد های جمعیتی کشور در سازمان ثبت احوال ثبت شده است، نام «فاطمه» محبوبترین نام نزد مردم ایران بوده است گفت: در سال جاری نیز در موالید دختر نام فاطمه و در موالید پسر نام امیرعلی محبوبترین نام بوده است.
براساس گفتههای سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در 7 ماه ابتدای سال 95 نامهای فاطمه، زهرا، نازنین زهرا، یسنا، زینب، حلما، باران، فاطمه زهرا، ریحانه و رها به ترتیب جزو محبوبترین اسامی برای دختران متولد شده بوده است و همچنین اسامی امیرعلی، محمد، امیرحسین، علی، ابوالفضل، حسین، محمدطاها، امیرعباس و محمد محبوبترین اسامی پسران متولد شده در سال 95 بوده است.
ابوترابی ادامه داد: در محرم سال جاری نیز امیرحسین، حسین، ابوالفضل، امیرعلی و امیرعباس برای فرزندان پسر و اسامی فاطمه، زهرا، زینب و نازنین زهرا برای فرزندان دختر تازه متولد شده بیشترین محبوبیت را داشته است.
وی با اشاره به ماده 20 قانون ثبتاحوال و تبصره های این ماده درباره ممنوعیت انتخاب نامهایی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی است، تصریح کرد: پدر و مادرها میتوانند با مراجعه به درگاه اینترنتی سازمان ثبت احوال (sabteahval.ir) از خدمات الکترونیکی برای بررسی و انتخاب نام فرزندان خود قبل از وقوع ولادت بهرهمند شوند.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور تاکید کرد: اگر نام پیشنهادی در این بانک اطلاعاتی ثبت نشده باشد، براساس درخواست اعلام کننده رویداد ولادت اسامی پیشنهادی در کمیتهای مشورتی با حضور متخصصان زبان و ادبیات فارسی، زبانشناسی، فرهنگ و زبان های باستانی، تاریخ و اساتید سایر زبان ها بررسی و رد یا تایید آن اعلام میشود.
ابوترابی در خصوص اسامی که در سال 95 مورد موافقت قرار نگرفته است، تعداد این اسامی را 67 مورد از جمله ژاکلین، کاترین، ریموند و ... اعلام کرد.
وی با تاکید بر اینکه پایگاه اطلاعاتی جمعیتی کشور مهمترین بانک اطلاعاتی انسانی کشور است، شکلگیری این پایگاه در پی قانون اول توسعه کشور در اواخر دهه 60 اعلام کرد و امکان تایید هویت همه ایرانیان را در این پایگاه اطلاعاتی فراهم دانست.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور از جمله فعالیتهای سازمان ثبتاحوال کشور را ثبت 107 میلیون رکورد اطلاعاتی هویتی ایرانیان، صدور 64 میلیون کارت ملی و 11 میلیون کارت ملی هوشمند را اعلام کرد.
ابوترابی در خصوص صدور کارت هوشمند ملی نیز اعلام کرد که تا پایان آبانماه قریب به 23 میلیون و 959 هزار نفر پیشثبتنام کردهاند. از این تعداد 18 میلیون و 793 هزار نفر برای تکمیل درخواستهای خود مراجعه کردهاند و 12 میلیون و 894 هزار کارت ملی هوشمند تاکنون صادر شده است که بیش از 10 میلیون و 400 هزار کارت ملی هوشمند تحویل مردم شده است.
وی با تاکید بر تقویت صدور کارت هوشمند ملی گفت: به زودی با 5 خط تولید جهت صدور این کارتها فعالیت خود را ادامه میدهند وبا تلاش کارکنان سازمان ثبت احوال کشوردر 3 شیفت در شبانه روز و حتی ایام تعطیل رسمی، امکان صدور کارت هوشمند ملی با سرعت بیشتری محقق میشود.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور اظهار امیدواری کرد: تا پایان سال 95 تعداد 20 میلیون کارت هوشمند ملی صادر و تحویل شود.
ابوترابی با پذیرش برخی مشکلات پیش آمده برای درخواستکنندگان در تحویل کارت هوشمند ملی امکان اعلام درخواست تحویل افرادی که محدودیت حرکتی دارند را ممکن دانسته و گفت: این طرح به صورت پایلوت در یک استان آزمایش شده و تلاش داریم این امکان را در سراسر کشور ایجاد نماییم.
وی هزینههای مصوب برای درخواست کارت هوشمند ملی را 20 هزار تومان واریز به حساب خزانه دولت، حداکثر 9 هزار تومان جهت ثبتنام در دفاتر پیشخوان و پست و 2 هزار تومان جهت تحویل کارت هوشمند ملی عنوان کرد.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور برای طرح شکایت مردم از هزینههای احتمالی دریافتی غیرقانونی شماره تلفنهای 60902492 و 60902496 را اعلام کرد.
براساس گفته ابوترابی تعداد ولادتهای به ثبت رسیده در 8 ماهه ابتدای سال 95 یک میلیون و 32 هزار و 988 رویداد و تعداد فوتهای به ثبت رسیده در این مدت 244 هزار و 171 رویداد اعلام کرد. در 31 درصد این ولادتها سن مادر بین 25 تا 29 سال بوده و سهم مادران در گروه سنی 30 تا 34 سال 26 درصد است. در حال حاضر براساس اطلاعات صادره میانگین سن متوفیان کشور 63 سال است این میانگین برای زنان 66 سال و برای مردان 61 سال است.
وی میانگین سنی متوفیان در سال 1390 را 61 سال اعلام کرد که 63 سال زنان و 59 سال مردان بوده است و براین اساس امید به زندگی را در مقایسه با سالهای 95 و 90، 2.2 درصد افزایش اعلام کرد.
ابوترابی در ادامه به آمار ازدواج و طلاق کشور پرداخت و با تاکید بر اینکه ازدواج و طلاق به عنوان مقولههای اجتماعی بخش عمدهای از آمارهای تولیدی ثبتاحوال را تشکیل میدهد تاکید کرد: از مردادماه امسال اعلامیههای کاغذی از چرخه ثبت و اعلام ازدواج و طلاق حذف و ثبت رویدادهای ازدواج و طلاق در محاضر به صورت برخط به پایگاههای اطلاعات جمعیت کشور منتقل میشود.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در ادامه اعلام کرد: در 7 ماهه ابتدای سال جاری 102 هزار و 81 طلاق در کشور به ثبت رسیده است.
وی همچنین تعداد ازدواجهای به ثبت رسیده در کشور در 7 ماهه ابتدای سال 95 را 448 هزار و 945 رویداد اعلام کرد.
ابوترابی بررسی آمارهای ازدواج و طلاق نیازمند توجه به 2 نکته دانست، نخست اینکه اصولا طبق توصیههای بینالمللی و اصول علمی مقایسه مقادیر وقایع حیاتی در 2 بازه مختلف بدون توجه به تغییرات ساخت سنی و غیره جمعیت و تحولات اجتماعی و فرهنگی و ... از استناد کافی برخوردار نیست. همچنین شاخص نسبت ازدواج به طلاق یا نسبت طلاق به ازدواج را که یکی از شاخصهای ابتدایی جمعیتشناسی برای توصیف وضعیت رخداد و ثبت وقایع ازدواج و طلاق است را گویای مفهوم جامعه شناختی ندانست.
سخنگوی سازمان ثبت احوال کشور در ادامه تاکید کرد: آنچه باید مورد توجه مردم و رسانهها قرار بگیرد رقم صعودی میانگین سن مردم و زنان در اولین ازدواج در کشور است. این آمار در سال 91 تا 94 به میزان یک سال در مردان و 0.8 سال برای زنان افزایش پیدا کرده است.
وی این افزایش سن را در تهران برای مردان 1.8 و برای زنان 1.7 سال اعلام کرد.
ابوترابی در بخش دیگری از صحبتهای خود به تعداد جمعیت کشورمان اشاره کرد و جمعیت فعلی ایران را 80 میلیون و 481 هزار و 719 نفر اعلام کرد.